Categorieën

Hoeveel liter gaat er in een bad? Ontdek het waterverbruik

Je vraagt je misschien af: “hoeveel liter gaat er in een bad?” Het waterverbruik van een bad is belangrijk om te weten. Vooral in deze tijd waarin alles duurder wordt en er meer aandacht gaat naar duurzaamheid. Wist je dat een gemiddeld bad tussen de 120 en 150 liter water verbruikt?

Hoeveel liter past er in een bad?

Een badkuip kan behoorlijk wat water bevatten. De gemiddelde waterinhoud van een standaard bad ligt tussen de 120 en 150 liter. Dit is vaak voldoende voor een ontspannend bad, maar er zijn ook grotere modellen beschikbaar zoals bubbelbaden die vaak wel richting de 300 liter kunnen bevatten.

Speciale vormen baden verschillen qua inhoud

Naast de traditionele rechthoekige ligbaden zijn er ook unieke vormen zoals ovale, ronde en hoekbaden. Deze vormen zijn niet alleen mooi om te zien, maar verschillen ook qua literinhoud. Ovale baden kunnen vaak tussen de 200 en 300 liter bevatten, terwijl hoekbaden ideaal zijn voor kleinere ruimtes met een capaciteit van 175 tot 300 liter.

Capaciteit van Whirlpoolbaden

Whirlpoolbaden staan bekend om hun luxe en comfort. Vooral de 2 persoons bubbelbaden hebben een grotere inhoud, variërend van 250 tot 500 liter. Deze baden bieden geavanceerde functies zoals waterjets voor een ontspannende massage-ervaring. Meer weten over een Whirlpool Deluxe bad? Ontdek hoe deze baden je badkamer in een wellness-oase kunnen veranderen.

Inbouwbad opties en voordelen

Inbouwbaden bieden een strakke uitstraling omdat ze precies ingepast zijn in het ontwerp van de badkamer. Met een inbouwbad kun je alle kanten op. Ze kunnen worden aangepast aan de ruimte in je badkamer en qua model heb je ook een ruime keuze. Voor meer informatie over de modellen kun je het assortiment inbouwbaden bekijken.

Waterverbruik bij het nemen van een bad vs douchen

Bij het vullen van je bad is het ook goed om rekening te houden met de ruimte die je zelf nodig hebt. Wanneer je gaat liggen in het bad, verdringt je lichaam een deel van het water, wat betekent dat je minder water nodig hebt om een comfortabel niveau te bereiken. Daarnaast kun je ook het bad minder vol laten lopen. Dit kan helpen om aardig wat liters water te besparen.

Het waterverbruik verschilt tussen een bad en een douche. Een standaard bad verbruikt gemiddeld 120 tot 150 liter water. Dit is meer dan een gemiddelde douchebeurt van 7,7 minuut.

  • Een gemiddelde douche verbruikt tussen de 6 en 16 liter water per minuut.
  • Bij een douche van 7,7 minuten komt dit uit op 46 liter tot 115 liter water.

Hieruit blijkt dat bij een bad er meer water nodig is dan bij een gemiddelde douchebeurt. Douche je echter langer dan 10 minuten, dan kan het waterverbruik van de douche groter worden dan dat van een bad, vooral als daarbij gebruik wordt gemaakt van een regendouche. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de tijd die je onder de douche doorbrengt en indien mogelijk, deze zo kort mogelijk te houden om water te besparen.

Douchen of toch in bad?

  • Bij kort douchen is douchen voordeliger en bespaart water ten opzichte van in bad gaan.
  • Kies je voor een welness momentje van langer dan 10 minuten onder een standaard regendouche? Dan is een bad voordeliger dan een douche.

Deze cijfers maken de afweging tussen bad of douche waterverbruik duidelijker. Douchen kan dus een slimme keuze zijn als je let op je waterverbruik en op de tijd die je onder de douche staat. Ga je langer in bad of onder de douche, dan is het bad voordeliger.

Kosten van het verwarmen van water voor een bad en impact op energiekosten

Het verwarmen van water voor een bad heeft invloed op je energiekosten. Een standaard bad met een inhoud van 120 liter vraagt om bepaalde investeringen.

Kosten voor Elektrisch Verwarmen

Het verwarmen van water voor een bad kan een aanzienlijke invloed hebben op je energiekosten. Voor het verwarmen van 120 liter water met een elektrische boiler betaal je ongeveer €1,26. Dit maakt elektrische boilers minder voordelig in gebruik vergeleken met andere opties, vooral als je regelmatig gebruik maakt van het bad.

Hierop kan een uitzondering worden gemaakt indien er gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen om de stoom op te wekken. Zo zijn er tegenwoordig slimme installaties die het water in de boiler overdag verwarmen als er stroom wordt opgewekt met de zonnepanelen.

Gasboilers

Gasboilers zijn vaak voordeliger. Voor het verwarmen van dezelfde hoeveelheid water in een bad betaal je met een gasboiler ongeveer €1,03. Hierdoor zijn gasboilers een financieel aantrekkelijkere optie voor frequente gebruikers.

Bij het overwegen van de hoeveelheid water die in een bad gaat, is het belangrijk om niet alleen naar het waterverbruik te kijken, maar ook naar de bijbehorende verwarmingskosten. Dit inzicht helpt je bij het maken van een bewuste keuze tussen verschillende verwarmingssystemen en hun impact op je maandelijkse uitgaven.

Bron: CBS en Vewin 2023, berekening Nibud 2024.

Duurzaam omgaan met waterverbruik: Tips om te besparen en bewustere keuzes te maken

Duurzaam waterverbruik is belangrijk voor het milieu en helpt je ook om kosten te besparen. Hier zijn enkele praktische tips:

1. Vaak kort douchen

Een douche verbruikt bij een korte douchebeurt minder water dan een bad. Probeer regelmatig een korte douche te nemen. Dit kan je waterverbruik aanzienlijk verminderen.

Tip: Wil je zo veel mogelijk water besparen? Investeer in een waterbesparende douchekop. Deze zijn ontworpen om de waterstroom te verminderen. Dit kan je helpen om liters water per minuut te besparen.

2. Kies bij een wellness moment voor een bad

Ben je van plan helemaal tot rust te komen met een langere bad- of douchebeurt? In dit geval is het bad vaak een voordeligere optie.

Conclusie

Als we nadenken over het waterverbruik en hoeveel liters er in een bad gaan, kunnen we met bewuste keuzes echt een verschil maken. Door vaker te kiezen voor een snelle douche en gebruik te maken van waterbesparende douchekoppen, besparen we water zonder comfort te verliezen. Elke kleine stap helpt ons om duurzamer te leven, wat niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor onze water- en energierekening. Zo kunnen we blijven genieten van een ontspannend bad, wetende dat we ook goed bezig zijn voor de toekomst.

Populaire baden en kranen